În ce să investești acum 1 milion de lei sau de dolari sau de euro?”  Nu multă lume are 1 milion de ceva. Dar e bine de știut în ce investesc cei care-i au. E bine de știut unde merg banii inteligenți.

În ultimii doi ani societatea românească a traversat o perioadă marcată de incertitudini care, în contextul geopolitic actual, se adâncesc tot mai tare. Cu toate acestea, un lucru este clar: există întotdeauna oportunități pentru investitorii inteligenți.

Proprietățile rezidențiale, o sursă sigură de venit

Specialiștii din domeniul bancar îi sfătuiesc pe cei care au economii în lei să nu își schimbe acum banii în valută, iar dacă au credite în derulare să nu le lichideze în acest moment. În schimb, recomandă păstrarea unei părți din economii sub formă de lichidități, iar cealaltă parte se recomandă a fi investită pentru a se proteja cât mai bine de devalorizare.

De asemenea, conform specialiștilor, sectorul rezidențial oferă în continuare cele mai bune randamente, în condițiile în care mai mulți factori din piață vor determina creșteri consistente ale prețurilor și pe parcursul acestui an. În plus, contextul economic și geopolitic actual a condus la o creștere a segmentului de închirieri, tot mai mulți tineri optând pentru această variantă.

Dacă la toate acestea adaugăm faptul că prețurile proprietăților rezidențiale din marile orașe ale României sunt încă printre cele mai mici din Uniunea Europeană, deși trendul general al ultimilor 30 de ani a fost unul de creștere, și că România încă se confruntă cu fenomenul supraaglomerării (prezent în aproximativ 45% dintre gospodăriile din România, față de 17% media europeană), imobiliarele rămân în continuare una dintre cele mai sigure oportunități de investiție.

Totuși, unele proprietăți aduc un randament anual mai bun decât altele, așa că este bine să fii atent la câteva aspecte care pot face diferența.

Unde să investești pentru a obține un randament atrăgător

Factorii care aduc plus valoare apartamentului și îi cresc șansele de închriere la un preț mai mare chiar și cu 50%, tradus într-un randament anual mult mai bun, sunt: apropierea față de centrul orașului sau de un business hub, certificările care atestă calitatea și siguranța construcției, facilitățile suplimentare oferite (loc de parcare privat, acces securizat, spații verzi), dotările apartamentului, calitatea vecinilor și a comunității, proximitatea spațiilor verzi, prezența parcurilor și a grădinilor fiind aproape un ”must”, acces facil la zone comerciale, unități de învățământ, accesul la mijloace de transport în comun.

Să luăm spre exemplu ansamblul rezidențial Luxuria din zona Expoziției din București, care bifează absolut toate criteriile amintite, chiar și mai mult. În prezent, în Luxuria apartamentele cu 2 camere se închiriază la prețuri de până la 1.500 de euro pe lună, iar chiria lunară pentru apartamentele cu 3 camere a ajuns în ultimele două luni la 2.100 de euro pe lună, în medie cu 60% mai mult comparativ cu prețurile de închiriere din zona Expoziției – 1 Mai – Domenii. Astfel, în momentul de față în Luxuria poți obține un randament investițional situat între 6% și 10%.

Ansamblul Luxuria Residence se află în imediata vecinătate a Expo Business Park și foarte aproape de Ana Tower, Ubisoft, GTC Offices și Piața Presei, la 6 minute de mers pe jos de metrou 1 Mai, la 4 minute de Piața Domenii și la 10 minute de Piața Victoriei. În zonă există foarte multe unități de învățământ bine cotate, de la creșe, grădinițe și școli până la universități.

Ansamblul se bucură și de numeroase alte facilități: acces securizat, locuri de parcare subterane, lounge, parc privat, centru de fitness, locuri de joacă pentru copii și recepție.

În Luxuria Residence poți găsi atât apartamente deja mobilate și închiriate de către dezvoltator, cât și apartamente pe care le poți mobila după bunul plac. Dacă optezi pentru a doua variantă, IMPACT Developer & Contractor, dezvoltatorul ansamblului, pune la dispoziție gratuit servicii de consultanță în design interior, precum și o serie de furnizori la care beneficiezi de discounturi. Mai mult, IMPACT îți oferă și servicii de property management care includ mentenanța proprietății, mobilarea la cerere, găsirea chiriașilor și gestionarea relației cu aceștia.

Dincolo de randamentul investițional atrăgător, Luxuria Residence prezintă și o perspectivă bună de câștig la revânzare. Din 2017 până în 2022, prețurile de vânzare ale apartamentelor din ansamblu au crescut cu 40%. Considerând creșterea prețurilor la materialele de construcții și numărul mic de unități care se preconizează a fi livrate în următorul an și jumătate, pe de-o parte, și expansiunea zonei Expoziției pe de altă parte, prețurile apartamentelor din Luxuria vor avea o evoluție ascendentă și în anii următori.

Toate acestea, dar și faptul că ansamblul Luxuria este complet finalizat, cu stoc disponibil de apartamente pentru mutare imediată, reprezintă aspecte care fac ca cei ce dispun de lichidități în acest moment să găsească aici oportunități de investiție cu un potențial de creștere extraordinar în perioada următoare.