Capitalul pentru investiții al unora dintre cei mai influenți afaceriști români transformă zona Expoziţiei într-un pol imobiliar premium, cu locuințe și birouri la standarde internaționale. Procesul de transformare într-un veritabil „Manhattan” al Bucureștiului se traduce în investiții de miliarde de euro și zeci de mii de oameni care vor lucra și locui în această locație emergentă pe piața locală de real estate.

Activitatea de dezvoltare imobiliară este condusă de oameni de afaceri consacrați, care au simțit din timp potențialul ridicat al zonei, în care în ultimele decenii s-au înregistrat doar câteva tranzacții cheie pe piața birourilor. Accesibilitatea, apropierea de cel mai mare parc din România și proximitatea cu noua linie de metrou care ar urma să lege centrul orașului de Otopeni, sunt unele dintre cele mai puternice argumente pentru creșterea sustenabilă a zonei.

Antreprenorii locali interesați de apartamente și birouri

O serie de oameni de faceri lucrează deja la birouri și locuințe sau au în plan proiecte masive de dezvoltare pentru anii următori. Circa 156.000 de metri pătrați de spații de birouri clasa A și în jur de 1.500 de locuințe noi ar urma să fie livrate în zona Expoziției până la finalul anului următor, potrivit unei analize realizate de către consultanții imobiliari ESOP Consulting. Statisticile se referă la proiecte care au primit deja autorizații de construire. 

În zona Expoziției-Domenii, Impact Developer & Contractor, dezvoltatorul imobiliar local controlat de către Gheorghe Iaciu, lucrează la ansamblul rezidențial premium Luxuria. În primăvara acestui an au fost finalizate primele 232 de apartamente, următoarea fază având planificată livrarea în decembrie 2020.  În prezent, ansamblul dispune de unități la cheie, cu mutare imediată. Din dorința de a crea un mediu plăcut locuirii, dezvoltatorul Impact a alocat aproape 1 hectar pentru spații verzi și parc de 2500 mp, cu grădini tematice, care conferă cadrul natural necesar noii comunități.


Miza pentru investitorii din sectorul rezidențial este semnificativă având în vedere că în zona Expoziției ar urma să lucreze peste 20.000 de corporatiști. Dezvoltarea de locuințe se menține pe un trend accelerat, în linie cu progresul investițiilor și în zona birourilor. Consultanții punctează faptul că în polul de dezvoltare Expoziției există aproximativ 11-13 angajați în preajma fiecărui apartament nou finalizat.

Pe segmentul clădirilor de birouri, George Copos este printre primii investitori români care a finalizat un proiect important. Este vorba despre Ana Tower, un turn cu 25 de etaje și o suprafață de 41.000 mp. 

Pe lângă proiectele autorizate deja, în următorul deceniu, aici s-ar mai putea dezvolta birouri cu suprafață închiriabilă totală de 100.000 mp de birouri și alte peste 1.000 - 1.500 de locuințe.

Creșterea livrărilor de birouri din zona Expoziției a avut un ritm constant în ultimii 3 ani, având tot mai mult profilul unui office hub competitiv. În 2019, 16% din activitatea de închiriere de spații de birouri s-a înregistrat în zona Expoziției, ocupând locul doi în termeni de cerere după vestul orașului.

De exemplu, Ubisoft București a semnat o tranzacție record pentru pre-închirierea a 30.000 mp în J8 Office Park, complexul de birouri din zona Expoziției-Jiului dezvoltat de către Portland Trust. De asemenea, grupul ING și-a relocat birourile în Expo Business Park. Suprafața alocată birourilor ING este de 20.000 mp, tot în apropierea Pieței Presei Libere

Creșterea industriei de office generează în mod natural și interes suplimentar pentru segmentul hotelier, în special pentru business travel. În acest context, investitorul local Niro Investment Group a demarat un proiect de 60 de milioane de euro pentru un hotel de lux cu 225 de camere. La 85 de metri, hotelul ar urma să fie cel mai înalt din București, cu o suprafață închiriabilă totală de 30.000 mp.

 

Proiecte masive multifuncționale

Antreprenorii locali sunt tot mai interesați și de proiectele cu utilizare mixtă, unde pot fi integrate de exemplu apartamente și clădiri de birouri. Astfel, oamenii ar putea câștiga timp valoros pe care să-l petreacă alături de familie sau pentru alte activități de suflet.

Camera de Comerț și Industrie a României în colaborare cu o firmă privată mizează pe zona Expoziției din București după ce a lansat proiecte imobiliare mixte de anvergură în Iași și Timișoara. Există un plan pentru dezvoltarea unui complex cu locuințe, mall, birouri și spații de relaxare.

      

Complexul de mare anvergură ce va fi construit este multifunctional și va include locuințe, mall, birouri, hoteluri, piețe, spații expoziționale, muzee și grădini publice. Centrul comercial de birouri şi rezidenţial va avea un parc, un muzeu dedicat lui Brâncuşi şi o sală de concerte George Enescu. Se vor crea peste 30.000 de locuri de muncă şi 12.000 de locuri de parcare.

Tot în apropiere de Piața Presei Libere, miliardarul Ion Țiriac analizează investiția într-un proiect mixt cu apartamente, un mall, un hotel. Complexul ar urma să fie dezvoltat pe un teren de 6,9 hectare în apropiere de centrul Romexpo.

Dezvoltatorul român Forte Partners se îndreaptă tot către Expoziției cu un proiect mixt de birouri și locuințe. Conform documentației transmise autorităților, ar urma să fie ridicate turnuri de 20 de etaje pe o suprafață de peste 9.000 mp.

Din perspectiva infrastructurii de transport, zona Expoziției este acoperită de rețeaua de transport public la care se adaugă un acces facil cu mașina dinspre centru și zona nordului. Proiectul unei noi linii de metrou care are potențialul de a transforma întreg arealul din preajma complexului Romexpo se află în faza de pregătire a lucrărilor de construcție. În anii următori, noua linie de metrou ar putea reprezenta un punct de atracție strategic pentru zona Expoziției și viitoare dezvoltare imobiliară spre nordul Capitalei.


Primele apartamente livrate în noul Manhattan

În contextul unei dezvoltări accelerate, Zona Expoziției este un punct de interes, atât pentru locuire, dar și pentru investiție. Încet, dar sigur, Bucureștiul este o metropolă în adevăratul sens al cuvântului, urmând să aibă și o zonă de skyscrapers, asemeni New York-ului, în care Manhattan-ul, zona cu zgârie-nori, concentrează centre de business, centre culturale și spațiu natural de recreere.

O asemănare cu cartierul din New York este chiar funcționalitatea construcțiilor. În consecință, Expoziției va fi un mix între centre de afaceri, ansambluri rezidențiale și centre culturale, care vor genera și interes turistic.

În luna mai, Luxuria a finalizat prima fază a proiectului, fiind primul ansamblu rezidențial care livrează apartamente noi, premium, în arealul Expoziției – Domenii, în anul 2020. Cei interesați de o viață în noul centru al Bucureștiului au posibilitatea de a alege dintre apartamentele disponibile, cu predare imediată: studiouri, apartamente de 2, 3, 4 sau 5 camere. 

Luxuria are ca obiectiv crearea unui context de locuire sigur, în care calitatea construcției și a vieții favorizează un stil de viață elitist, care dezvoltă arta de a trăi cu stil în București. 


Evoluția prețurilor în zona de nord

În sfera prețurilor pentru principalele active imobiliare din zona Expoziției, evoluția depinde de ritmul de livrare și cerere pentru clădirile de birouri și marile ansambluri rezidențiale premium.

Prețurile medii cerute pentru locuințele din aeralul care cuprinde zona cuprinsă între Aviației și Băneasa, în nordul Bucureștiului, variază între 1.700 euro și 1.920 euro pe metru pătrat. 

În cazul birourilor, costurile lunare de închirere pentru spațiile din Piața Presei Libere-Jiului variază între 15 și 17 euro/mp.

Pe piața hotelieră ar urma să fie livrate 14 hoteluri cu peste 2.000 de camere, inclusiv unul în zona Expoziției. Totuși, ritmul de dezvoltare ar putea fi încetinit din cauza efectelor negative ale crizei medicale asupra industriei ospitaliere.

Astfel, prețurile înregistrate în zona Expoziției ar urma să-și continue avansul pe fondul lansării de noi proiecte de imobiliare și finalizarea altor investiții de profil în această parte a orașului.