Investiția într-un apartament premium poate fi generatoare de profit, iar pe piață există numeroase servicii de închiriere și platforme care te ajută să găsești clienți și să gestionezi eficient operațiunile necesare în acestă activitate.

Un indicator cheie pentru investiția într-o locuință o reprezintă randamentul anual al proprietății, care ar trebui să fie de cel puțin 6-7%.

O variantă pentru calcularea perioadei de amortizare este simplu de realizat. Se pornește de la prețul de achiziție al apartamentului și se împarte la volumul brut al chiriei estimat pentru un an de zile. O metodă mai detaliată de estimare a veniturilor generate de investiție include și estimările de cost pentru îmbunătățiri sau alte reparați (aspecte mai puțin necesare în cazul apartamentelor de lux) dar și cheltuielile suplimentare care revin proprietarului, precum asigurarea și impozitul pe proprietate. De asemenea, trebuie să luați în calcul și gradul de închiriere al proprietății într-un an.

De exemplu, anumite proprietăți aflate în zone centrale sunt închiriate de-a lungul anului turiștilor, în timp ce pentru alte locuințe se preferă metoda unui chiriaș stabil, cu care se încheie un contract pe perioadă mai lungă de un an.

Cum devine profitabil aparamentul cumpărat ca investiție?

Listarea apartamentului pe platforma Airbnb te ajută să obții un venit sigur pentru găzduirea turiștilor. Controlul este la proprietar, în senul în care veți putea stabili propriul program, tarifele și condițiile pentru oaspeți. Cererea de închiriere ar putea fluctua în funcție de vacanțe și situația financiară a turiștilor care se opresc în București. În ciuda situației actuale, oamenii continuă să călătorească în scop de business, iar cei din afara Bucureștiului vin mai des în capitală pentru divertisment și shopping.

Airbnb permite proprietarilor să listeze în mod gratuit proprietatea de închiriat pe platformă și percepe gazdelor un comision fix de 3% din valoarea fiecărei rezervări. Prețul solicitat la închiriere poate crește dacă proprietatea oferă condiții de lux, ca în cazul apartamentelor Luxuria și se află într-o zonă cu acces rapid la principalele puncte de interest ale orașului, în special în partea centrală. Luxul este definit de multiple avantaje, care creează o experiență plăcută și conferă o stare de bine, care generează recomandări și recurență.

Serviciile de curățenie și întreținere între perioadele de rezervare vor cădea în sarcina proprietarului. Este bine de știut că Airbnb acoperă fiecare rezervare cu o protecție de 1 milion de dolari împotriva daunelor materiale și o altă asigurare de 1 milion de dolari împotriva accidentelor. Proprietarul alege canalul prin care primește banii de la platforma după ce oaspetele se cazează în apartament.


Alternativ, proprietatea poate fi listată și pe platforma Booking.com unde condițiile sunt relativ similare. Totuși, comisionul mediu perceput de Booking.com este de 15%, însă veți afla nivelul exact atunci când înregistrați locuința pe site.

Închirierea apartamentului pe termen scurt poate reprezenta o provocare în această perioadă deoarece turismul a fost afectat de limitările impuse pentru gestionarea crizei sanitare.

La nivel local a fost dezvoltată o aplicație care oferă proprietarilor varianta de închiriere pe perioadă între 1-11 luni. Aplicația mobila Naiss acceptă listări de proprietăți, iar prețul final de închiriere include și costurile cu utilitățile. O închiriere pe termen de câteva luni reduce din efortul de gestionare a chiriașilor care poate deveni foarte mare în cazul unui rulaj semnificativ de oaspeți cu șederi pe termen scurt.

Un alt serviciu adresat proprietarilor care vor să închirieze o locuință este furnizat de aplicația Milluu. Compania spune că va găsi un chiriaș în 2 săptămâni și are opțiunea de a colecta chiria cu până la 6 luni în avans. Serviciul oferă și o asigurare de până la 10.000 de euro pentru bunurile din locuință. Întreg procesul de gestionare a locuinței închiriate este digitalizat, fiind un plus pentru menținerea unei comunicări eficiente între proprietar și chiriaș.

O altă soluție poate fi o agenție imobiliară, care vă poate asista în găsirea unui chiriaș care dorește să un parteneriat pe termen mai lung. Un broker cunoaște bine potențialul zonei și plaja de prețuri optimă pentru a securiza un contract de închiriere stabil.

De obicei, proprietarul va plăti un comision agenției, care este echivalentul valorii chiriei plătită într-o lună. Un broker vă poate prezenta în mod clar care sunt costurile asociate procesului de găsire a chiriașului.

Gestionarea relației cu ANAF

Dacă închiriați locuința ca persoană fizică trebuie să completați declarația fiscală unică în termen de 30  de zile de la încheierea contractului de închiriere. Declarația se depune pentru anul fiscal în curs. Se va aplica o cotă de impozitare de 10% asupra venitului net și va trebui achitată și contribuția de asigurări de sănătate (CASS) dacă valoarea venitului net depășește plafonul anual de 12 salarii minime brute pe țară (26.760 de lei în 2020).

Venitul net obținut din chirie se stabilește prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut. Dacă venitul net calculat nu depășește plafonul de 26.760 de lei nu se va plăti CASS de 10%. 

Declarația unică poate fi depusă online și veți găsi mai multe detalii într-o prezentare realizată de experții ANAF disponibilă la acest link.


Respectarea regulilor din ansamblul rezidențial

Dacă ați cumpărat sau analizați varianta achiziției unui imobil cu scop investițional în Luxuria Residence, va trebui să respectați un set de reguli de ordine interioară. Acestea vor trebui să fie comunicate și chiriașilor care trebuie să le respecte la rândul lor.

Întreg ansamblul este păzit și există camere de supraveghere pentru a garanta un climat de siguranță pentru locuitori.

Proprietarul care închiriază o locuință în ansamblu va fi responsabil pentru eventualele stricăciuni imputate chiriașului având în vedere că standardul de calitate al proiectului se va menține la un nivel ridicat.

Locuințele din Luxuria Domenii Residence servesc toate standardele unei investiții imobiliare profitabile. Proiectul se apropie de finalizarea fazei a II-a (268 de apartamente), urmând ca ultima etapă de dezvoltare să fie gata în aprilie 2021, când vor fi livrate ultimele 130 de apartamente. În prezent, încă din aprilie 2020, IMPACT Developer & Contractor a finalizat deja prima fază, care totalizează 232 de apartamente.

Închiriere direct pe Site-ul Luxuria

Piața achizițiilor de apartamente în scop investițional a devenit tot mai dinamică în București, iar această tendință s-a accentual în condițiile în care randamentele oferite de alte instrumente financiare sunt inferioare. Potențialul de dezvoltare al acestei nișe este semnificativ pe termen lung.

Comunitatea clienților Luxuria este formată din oameni întreprinzători, oameni de business, care simt oportunitățile și investesc inteligent. Din dorința de a crea o punte între cei interesați să închirieze unitățile lor și cei în căutare de apartamente pentru închiriat, am implementat o secțiune dedicată de Închirieri pe site-ul Luxuria și așteptăm cu interes oferte spre închiriere pe adresa: sales@luxuria-residence.ro cu subiectul “Anunț chirie”. Celor interesați le este acum mai ușor să își aleagă online apartamentul dorit.

În ansamblu sunt disponibile unități atractive pentru serviciul de închiriere, precum acest studio de 62 de metri pătrați. Iar ca să vă faceți o idee despre cât de spațioase sunt apartamentele Luxuria, vă invităm să dați click să vedeți cum am amenajat noi un Apartament de 3 camere.

Dacă doriți suport în amenajare, nu ezitați să ne cereți ajutorul.